• Eigen ontwikkel- projecten

Eigen ontwikkelprojecten

Om onze energiereductiedoelstellingen te behalen zijn wij continu op zoek naar verbetermogelijkheden. Het opzetten van eigen ontwikkelprojecten behoeve van het reduceren van energieverbruik draagt bij het aan behalen van onze doelstellingen. 

Wij hebben de volgende ontwikkelprojecten opgezet:

 

Piping Control

 

Van den Herik Sliedrecht heeft een innovatieve methode ontwikkeld om piping tegen te gaan: Piping Control.

Piping is een faalmechanisme bij dijken. Water met zanddeeltjes spoelt onder de dijk door. Achter de dijk komt het omhoog. Hierdoor ontstaat onder de dijk een kanaaltje (‘pipe’) en aan de binnenzijde van de dijk een wel.

 

Een speciaal ontwikkelde diepdrainage machine brengt geotextiel verticaal in de teen van de dijk aan. In één werkgang wordt geotextiel ondergronds uitgevouwen en aan weerszijden aangevuld met zand en klei volgens de oorspronkelijke opbouw van de bodem.

Bij de gebruikelijke dijkverbeteringstechnieken zijn vaak meerdere materieelstukken betrokken en is meer grondverzet nodig. Piping Control is een preventieve, duurzame en snelle oplossing.
Er dient in de praktijk nog te worden bepaald hoeveel energiebesparing dit gemiddeld oplevert.


Aanleiding voor dit initiatief was een vraagstuk van Waterschap Rivierenland. In 2013 hebben zij een vraagstuk in de markt uitgezet. Het Waterschap Rivierenland heeft een deel van de financiering op zich genomen, een programma van eisen vormgegeven en het uitvoeren van proefprojecten mogelijk gemaakt. 

 

Meer informatie over Piping Control vindt u hier